Predstavitev delovanja makete

Predstavitev delovanja makete

Širša javnost

S predstavljeno maketo želimo predstaviti pomen električne energije za celotno državo, maketa pa bo ponudila vpogled v osnovne principe pretvorbe, prenosa, distribucije in rabe električne energije. Skupek elementov, ki opravljajo te funkcije pa je elektroenergetski sistem (EES), ki je živ sistem, ki se vsakodnevno (vsako minuto) prilagaja potrebam njegovih uporabnikov kakor tudi strateško strmi k razvoju in pripravljenosti za naslednje generacije. Na maketi so ključne gospodarske družbe, ki uporabljajo posamezne elemente sistema v Republiki Sloveniji.

Srednješolski nivo

Maketa predstavlja zanimiv, zabaven in poučen vpogled v delovanje EES in poklicev, ki so potrebni za uspešno vodenje in vzdrževanje. Poletne šole in obiski srednješolcev na naši fakulteti so ključnega pomena pri promociji poklicev, za katere poteka pedagoški proces na FERI. V pripravi je tudi poletna šola, kjer bi v treh delovnih dneh na fakulteti spoznavali električno energijo v vseh segmentih. Pri tem bo maketa igrala ključno vlogo, saj bodo lahko dijaki sami prevzeli vlogo operaterja sistema.

Študentje in inženirji elektrotehnike

Srednjeročni cilj je regijska »olimpijada« med sosednjimi fakultetami, kjer bi lahko na srečanju preizkusili različne scenarije v tekmovalnem duhu in skušali združiti prijetno s koristno-zabavnim.

Dolgoročni cilj je tekmovanje med ekipami, ki bodo skušale čim bolje opravit eno izmed možnih nalog:

  • balansiranje proizvedene in porabljene električne energije glede na breme,
  • izračun pretokov moči visokonapetostnega in srednjenapetostnega nivoja,
  • stabilnost delovanja slovenskega EES (frekvenčno ravnotežje),
  • cenovno in ogljično optimalna proizvodnja električne energije,
  • princip delovanja meddržavnih povezav ENTSOe,
  • implementacija elementov pametnih omrežij (hranilniki energije ter sončne elektrarne) in
  • simulacija aktivnih odjemalcev.